Мобилните телефони на испанския премиер Педро Санчес и на министъра на

...
Мобилните телефони на испанския премиер Педро Санчес и на министъра на
Коментари Харесай

И испанският премиер е подслушван с шпионския софтуер "Пегас"

Мобилните телефони на испанския министър председател Педро Санчес и на министъра на защитата Маргарита Роблес са били подслушвани посредством израелския програмен продукт " Пегас ", съобщи през днешния ден испанското държавно управление.

На изключителна конференция Феликс Боланьос, шеф на кабинета на Санчес, съобщи, че достъпът на " Пегас " до мобилния телефон на премиера е регистриран на два пъти през май 2021, а до телефона на министъра на защитата - през юни 2021 година Незаконното следене на тези телефони е потвърдено при инспекция, която продължава и ще обхване всички членове на испанското държавно управление.

" Намесата не идва от никоя държавна институция на Испания и правораздаването е сезирано по случая. Искаме правораздаването да проверява случая, с цел да разберем цялата истина. В развита народна власт като нашата сходна интервенция е позволена единствено от страна на публични институции и със правосъдно позволение. Затова няма подозрение, че се сблъскваме с противозаконна и неразрешена интервенция ", съобщи началникът на кабинета на испанския министър председател.

Боланьос добави, че при хакването на телефоните е получено доста количество данни. Той означи, че шпионският програмен продукт " Пегас " е употребен нелегално допълнително от 20 страни и жертви са станали държавни управления и граждани.

Мащабно следствие на повече от 10 медии разкри през лятото на 2021 година, че правозащитници, публицисти и юристи по целия свят са били следени посредством телефонни зловредни стратегии, продавани на властнически държавни управления от израелска компания за наблюдаване NSO Груп. 

  Компанията отрича да е направила непозволени дейности и твърди, че софтуерът е предопределен за потребление против нарушители и терористи и е наличен единствено за военни, правоприлагащи и разследващи организации от страни с положителни досиета за правата на индивида. Софтуерът „ Пегас “ заразява апарати „ Айфон “ и устройства с „ Андроид “, с цел да разреши на операторите да извличат известия, фотоси и имейли, да записват позвънявания и скрито да задействат микрофони.

Надзорният орган на Европейски Съюз за отбрана на данните (ЕНОЗД) прикани през февруари тази година възбрана на шпионския програмен продукт „ Пегас “. Според регулатора използването на „ Пегас “ може да докара до „ невиждано равнище на нахлуване в персоналното пространство и опция за интервенция в най-интимните аспекти от нашия ежедневен живот “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР